SITUAȚIA DE LA ANRP – COMUNICAT DE PRESĂ AL VICEPREȘEDINTELUI PNL ADRIAN –ŞTEFAN IURAŞCU

Adrian Stefan Iurascu

Adrian Stefan Iurascu

Demisia de ieri a conducerii ANRP este încă o dovadă a incapacității guvernului Ponta de a rezolva problema restituirii și despăgubirii proprietarilor. Este o dovada în plus că pentru PSD proprietatea a rămas un moft.

Cu aroganța bine cunoscută, fără să țină cont de doleanțele justificate ale asociațiilor de proprietari față de proiectul de lege propus, guvernul Ponta și-a asumat răspunderea în Parlament, sfidând chiar și criticile formulate în peste 20 de pagini de către experții CEDO.

Este pentru prima dată când într-o lege a proprietății, în care beneficiarii ar trebui să fie proprietarii de drept, ei sunt scoși din comisiile de fond funciar, astfel încât să nu poată observa modul în care autoritățile locale și centrale înțeleg să le rezolve notificările depuse.

Deși au cerut în nenumărate rânduri să aibă reprezentanți și în Comisia Centrală de Acordare a Despăgubirilor, acest lucru a fost refuzat permanent, fapt care a avut drept „rezultat” gravele acte de corupție constatate în ultima perioadă.

De la instalarea guvernului PSD în urmă cu trei ani, ANRP a fost o instituție închisă, în care lipsa de transparență în luarea deciziilor a fost literă de lege, astfel că proprietarii nu au știut, și nu știu nici astăzi, care este stadiul rezolvării notificărilor depuse sau când se poate estima că va fi analizat și soluționat dosarul lor.

Invenția acordării de puncte în locul proprietăților confiscate și de a organiza video licitații prevăzute de actuala lege este total inacceptabilă, ea ducând în cel mai bun caz la înjumătățirea despăgubirii cuvenite. Soluția găsită de PSD este în mod evident adresată speculatorilor imobiliari, proprietarii de drept, oamenii în vârstă, mulți din zone rurale, fiind în situația de a-și vinde pe nimic punctele atribuite, neputând practic să participe la video licitațiile propuse.

Cu toate că termenele prevăzute pentru rezolvarea cererilor proprietarilor în legea 165/2013 erau extrem de mari, ele au fost încălcate în mod repetat, fiind prelungite prin mai multe ordonanțe de urgență. Este extrem de grav faptul că, după 25 de ani, procesul de restituire este blocat din nou de acest guvern incompetent.

Este evident faptul că, imediat după îndepărtarea guvernului Ponta, va trebui să facem un audit, care să releve ce sume au fost achitate în acești trei ani, dacă a fost respectată ordinea înregistrării dosarelor, câți proprietari de drept au fost despăgubiți și câți samsari imobiliari.

Ca partid de dreapta care respectă și garantează dreptul de proprietate privată, PNL va avea obligația să promoveze cu celeritate în Parlament o nouă lege a restituirii și despăgubirii, care va trebui să aibă ca principal principiu restituirea în natură pe vechiul amplasament, iar acolo unde nu mai este posibil, în echivalent valoric.

Adrian -Ştefan Iuraşcu
Vicepreședinte PNL

Comments are closed.